Højbede - sådan gør du det

Højbed?

Et højbed er et sted, hvor du kan dyrke krydderurter og grøntsager. Mange bruger højbede i byerne, da man ikke behøver meget plads, for at begive sig ud i højbede. Formålet med højbede er også at få en god løs jord, som rødderne kan boltre sig i.

 

Højbede i byen

Hvad kan man dyrke?

Du kan dyrke næsten alt i højbede. Det er kun fantasien, der sætter grænser. De fleste dyrker kartofler, gulerødder, salat og jordbær i deres højbed, men du kan også sagtens dyrke lidt anderledes grøntsager såsom bønner. 

 

Krydderurter og grøntsager i højbede

Læs dette inden du går i gang

Som skrevet længere oppe, så er formålet med et højbed, at jorden skal være god og løs. Spørg til råds i dit lokale havecenter hvilket jord du skal bruge. Hvis du selv vil finde noget, så er organisk gødet jord det bedste valg.

Du skal være opmærksom på vandingen, da højbede skal vandes meget mere end i haven. Man plejer at sige, at du skal vande til jordet ikke er tørt.  

Du behøver ikke at gøde din jord i starten, da jordet har nok næring. Hvis du vil optimere forholdene for dine grøntsager eller krydderurter, så kan du tilsætte noget gødning et par måneder efter.

 

Højbede med grøntsager

Fordele ved højbede

De fleste højbede har en kant af træ eller sten til at holde jorden på plads. Dette gør det nemt luge og holde små skadedyr væk. Fordi højbedet er hævet i forhold til havejorden, så bliver jorden lunere, og dette er en stor fordel. Mange benytter sig også af højbede i byen, da man ikke har brug for meget plads og et højbed kan nemt stå på altanen eller i baggården.

 

Højbede i byen

Har du efter at have læst dette blogopslag fået lyst til at købe et højbed? Tryk på dette link og køb din i dag!Skriv en kommentar

Bemærk venligst, at kommentarer skal godkendes, inden de offentliggøres