Krydderurter | Læs alt om krydderurterne i din have

Krydderurter er noget, som vi alle har. Krydderurter giver det sidste twist i alle retter, da der findes krydderurter til alle retter! Du vil her blive klogere på krydderurtens historie og dens mange varianter.

Historie

Tro det eller ej, men krydderurter har været brugt siden oldtiden! Næste gang du er i Frankrig, kan du prøve at undersøge Lascaux hulens malerier, som skildrer krydderurter. Kulstof prøver daterer disse malerier tilbage til mellem 13.000 og 25.000 f.kr.

Urter har spillet en vigtig rolle i menneskers liv i utallige år – både romantik, kærlighed, religion, sundhed og overtro. Det var tidligere bosættere, som bragte urterne til USA. De skulle bruges til medicin mod sygdomme, bruges i retter som smagsstoffer eller bare bruges som dufte. Nogle urter blev brugt til at forbedre smagen af kød, imens andre urter blev brugt til at farve tekstiler. Urtehaver fandtes ved næsten alle pioneres huse, hvor de blev placeret i solrige hjørner i nærheden af huset. Da befolkningen voksede i USA, blev urter mere og mere populære og de blev nu bragt rundt i hele verden. Mange urter voksede frit i mange lande – for eksempel persille, anis, polejmynte, skovsyre, brøndkarse, levermos, vilde porrer og lavendel. Urter havde en plads til næsten alt. De amerikanske indianer vidste, hvad alle urter skulle anvendes til, både ift. madlavning, men også ift. medicinsk brug. De gamle grækere og romere kronede deres helte med dild og laurbær. Dild blev også brugt af romerne til at rense luften i deres festsale. Nogle urter fik magiske egenskaber, højest sandsynligt på grund af deres medicinske egenskaber. I Frankrig i middelalderen, blev babyer gnedet med bynke safter for at beskytte dem mod kulden. Gamle grækere brugte søde merian som en værdifuld tonic og persille som en kur for mavelidelser. Rosmarin blev spist i middelalderen som en universalmiddel mod hovedpine. Purløg havde i hele Asien og mange Middelhavslandene økonomiske betydning. I Holland, plantede man purløg i engene hvor køerne gik, så mælken kunne få en smag af purløg. Mynte er den anden mest populære krydderurt i dag. Tidligere i historien var den også meget populær. I middelalderen, brugte man pebermynte til at rense drikkevand. Pebermynte havde også mystiske kræfter, det blev brugt til at neutralisere det "onde øje" og at producere en aggressiv karakter. Andre urter har også haft en stor betydning i lang tid såsom basilikum, safran, salvie, sar, estragon og timian.

Eksempler på krydderurter

Basilikum

Vidste du at basilikum ofte kaldes kongen af urter? Den er en rig kilde til vitamin A, den er nem at dyrke og giver smag til alt fra pizza til pasta og salater. Urten er meget kendt for sin kraftige duft i retning af nellike, som man kan dufte fra lang afstand. De fleste kender nok den klassiske Ocimum basilikum, men basilikum har hele 60 arter, såsom Thai basilikum, Red Ruffles og African Blue.

Basilikum

Purløg

Purløg er nok en af den mest alsidige krydderurt med dens behagelig smag, og dens intense flotte grønne farve. Purløg er, hvad der vil give din sandwich med laks eller din kartoffel mad den sidste twist, som gør at det smager fantastisk.

 Purløg i haven

Timian

Timian er en af de bedste krydderurter nogensinde. Timian gør næsten hver ret til et eventyr. Har du prøvet timian te med honning? Det er en af bedste drikke til at få dit immunforsvar op og køre igen, hvis du har ligget syg. Timian te med honning har en masse vitaminer, som piller ikke kan slå! Timian er en slægt med mere end 350 forskellige arter i Europa, Mellemøsten og Nordafrika. Den mest berømte art indenfor timian slægten er dog havetimian, som står i mange haver og køkkener i Danmark.

Timian i haven

Pebermynte

Nej, det er ikke kun te, som du kan lave med pebermynte. Der er en god grund til at have frisk pebermynte i køkkenet. Hvis du ønsker at imponere dine veninder, selvom du ikke har nogle færdigheder indenfor madlavning, så tilføj blot noget frisk pebermynte til salater eller supper. Det vil tilføre en dejlig frisk smag og det vil få din ret til at dufte fantastisk.

Pebermynte i haven

Rosmarin

Krydderurten som ligner et juletræ timian, er formentligt en af de mest elskede urter. Hvad har mennesker ikke lavet med rosmarin? Man bruger krydderurten til bla. Is, limonade, kød, fisk, supper, salater, grøntsager... listen fortsætter. Rosmarin er i næsten alle danskeres køkkener og det er der en grund til. Den kraftige, lidt bitre smag, der minder om timian og lavendel er helt fantastisk.

Massevis af rosmarin i haven

Persille

Vidste du at krydderurten persille er verdens mest populære krydderurt og den er nem selv at dyrke? Den er en af de allermest brugte krydderurter i europæisk, mellemøstlig og amerikansk madlavning. I Danmark er stegt flæsk med persille sovs en klassiker. Persille hakkes typisk fint, men man kan også sprødstege små portioner persille. Persille er ikke kun kendt for sin dejlige smag, men også fordi den er nem at dyrke og kan passe sig selv i haven.

Persille i haven 

Chili

Chili er kendt for sin smag i retter fra hele verden. Om det er Italien, Spanien eller Mexico, så spiller chili en rolle i alle retter. Den er nem selv at dyrke, men du skal forvente at chilien ikke er modnet efter kun en måned, modne processen kan tage op til 5 måneder. Selvom man skal være tålmodig, så er den værd at vente på. Der er dog en ting man skal huske, når man spiser chili, man skal have mælken klar….!

Chili i haven 

Dild

Dild har en meget mild, frisk og varm smag. Duften af dild er meget svag, men meget frisk. Dild bladene har en dejlig aroma. Krydderurten blev brugt af de gamle grækere og romere og er blevet nævnt i St. Matthews evangelium. Det blev også brugt i Dynastiske Egypten som aroma og af grækerne og romerne som medicin. I middelalderen, blev dild almindeligt anvendt som en kulinarisk urt. I det 10. århundrede blev det anbefalet, at man dyrkede dild i hver husstand, fordi det kunne hindre hekse og modvirke deres fortryllelse.

 Smukke dild i regnen

Koriander

Korianderblade har en aromatisk, lidt besk krydderismag. Frøene har en mild citruslignende smag, der minder om en mellemting mellem moskus og appelsin. Bladenes og frøenes smag er meget forskellige, og de to ting kan ikke erstatte hinanden i en ret. Efter afblomstring dufter de umodne frø stærkt, hvilket har givet planten sit navn, da koriander kommer af ordet koris, som betyder væggelus. Den specielle duft, som de grønne frø afgiver, finder nogle mennesker nemlig ubehagelig.

 Koriander til madlavningen

Oregano

Der findes mange forskellige sorter af oregano, blandt andet græsk oregano, som gror vildt på Korsika, dværgoregano, som dufter dejligt krydret og gulbroget oregano, som er en kompakt pudedannende plante med gyldne blade. Krydderurten stammer fra Sydeuropa og Asien. Oregano vokser vildt på Azorerne, Maderia, De Kanariske Øer og flere steder i Europa og Asien. Også i Danmark vokser oregano vildt på sandede jorder.

 Oregano i haven

Lavendel

Lavandula, eller bedre kendt som Lavendel, er en slægt med 39 arter i et område, der strækker sig fra Kap Verde og de Kanariske øer, Middelhavsområdet, Østafrika og Mellemøsten til det sydøstlige Indien. Lavendel er stedsegrønne eller vintergrønne buske eller halvbuske med kompakt vækstform og tæt behårede blade. Blomsterne er samlet i endestillede, akslignende stande, hvor de enkelte blomster er énsymmetriske med blå til violette kronblade.

 lavendel i massevis

Anis

Anis er en et-årig krydderurt med hvide skærme og lakridsduftende frø og blade. Planten giver i sig selv ikke meget smag, men frøenes smag er meget intens. Forspir anis i potter og plant den ud, når det er lunt. Den blomstrer i sommeren, og frøene er klar i august-september. Den trives bedst i sol og i god, løs og velgødet jord. Anis bliver 40-50 cm høj.

 Krydderurten anis

Brøndkarse

Brøndkarse bliver dyrket i mange hjem, da den er meget nem at dyrke. Ikke nok med, at den er nem at dyrke, så smager den også fantastisk i salater eller i supper. Brødkarsen har nogle af de stærkeste blade. Krydderurten har en skarp, let bitter, pebret smag og er meget nærende, som indeholder betydelige mængder af jern, calcium, vitamin A, C og E. Brødkarse har dybt grønne blade og lysere stængler.

 Brøndkarse i haven

Citrongræs

Citrongræs er en krydderurt, som ofte bruges i forbindelse med medicinsk brug. Citrongræs bruges til behandling af mave-tarmkanal spasmer, mavesmerter, højt blodtryk, kramper, smerte, opkastning, hoste, ømme led (gigt), feber, forkølelse og udmattelse. Nogle mennesker anvender citrongræs og dens væsentlige olie direkte på huden mod hovedpine, mavesmerter og muskelsmerter. Krydderurten bruges ikke kun til medicinsk brug, den bruges også til mad og drikkevarer, hvor den anvendes som aroma. Citrongræssets duft er helt fantastisk, derfor bliver den også brugt som duftstof i sæbe og kosmetik.

Citrongræs i massevis 

Citronmelisse

Citronmelisse er medlem af mynte familien. Krydderurten stammer fra de sydlige dele af Europa og forskellige dele af Mellemøsten og Central Asien, men den dyrkes nu mange andre steder rundt om i verden. De nyttigste dele af planten (og den måde, den fandt sit navn) er bladene. Du kan bruge de citron-duftende blade til at lave te, tilsætte den i madlavningen og mod insekter. Det siges at være nyttige i behandling af hovedpine og nervesmerter.

 Citronmelis i haven

Salvie

Har du nogensinde hørt om salvie? Hvis ikke, så er det helt i orden. Krydderurten salvie bliver ofte kaldt den oversete krydderurt. Dette er synd, da den er både er nem at dyrke, er smuk og smager super godt! Salvie har grønne/rødlige blade med små dun på. Den grønne/røde farve giver en rigtig flot farve. Der findes også sorter med rødlige blade. Salvie bladet er aflangt og har spidser i hver ende. Den er vintergrøn og giver derfor lidt liv i staudebedet i ydersæsonerne. Om sommeren blomstrer salvien med flotte blåviolette blomster.

 Salvie i haven

Estragon

Estragon er en meget populær krydderurt, som har en intens smag, der er en unik blanding af sød anis og en mild vanilje. Bladene er smalle, skrå og den vokser fra en lang, slank stilk. Estragon bruges meget i det franske køkken og den er meget kendt i Bearnaisesauce, i æg, i ost og i fjerkræ. Det siges, at den franske estragon anses for at være bedst, da dens smag er grovere end andre landes estragon. Man kan også få tørret estragon.  

 Estragon med blomst

Humle

Humle er en krydderurt, som bruges meget i forbindelse medicinsk brug. Den tørrede, blomstrende del af planten bruges til medicin. Humle bruges til angst, manglende evne til at søvn (søvnløshed) og andre søvnforstyrrelser, rastløshed, spænding, ophidselse, opmærksomhed underskud hyperaktivitet lidelse (ADHD), nervøsitet og irritabilitet. Andre anvendelser omfatter prostatakræft, brystkræft, kræft i æggestokkene, højt kolesteroltal, tuberkulose, blære infektioner, tarm kramper, en tarm lidelse kaldet mukøse colitis, nervesmerter, og forlænget smertefuld erektion af penis (priapisme). Dette var bare nogle af de ting humle bruges til. Den bruges ikke kun til medicinsk brug, men den er også meget kendt for dens øl. Den anvendes til ølbrygning, hvor den er med til at fremhæve smagen.

 Humle i haven

Hvidløg

Hvidløg bliver brugt i næsten alle køkkener i hele verdenen. Krydderurten har en meget intens lugt og smag, især som rå. Denne skarphed bliver mildnet når hvidløg bliver tilberedt. Så får den en mere sød og nøddeagtig smag. Den kan fremhæve smagen i næsten alle retter. Hvidløg tilhører familien af liljer og den stammer fra det centrale Asien, hvor den blev dyrket for 4000 år siden. Der er mere end 300 sorter af hvidløg i dag, som dyrkes normalt i tempererede og kolde klimaer. Mennesker dyrker hvidløg primært til mad. Bortset fra, at hvidløg også har medicinske egenskaber.

 Hvidløg

Kamille

Når du hører ordet kamille, tænker du sikkert på kamillete. Men nej, kamille kan ikke kun bruges til kamillete, den har også mange andre egenskaber. Kamille har mange medicinske egenskaber, den er fx: betændelseshæmmende, krampeløsende og den har en let smertestillende effekt. Udover dens medicinske egenskaber, så er den også utroligt smuk. Mange har den i haven, hvor den vokser vildt.

 Flotte kamille blomster

Karse

Karse har alle nok prøvet at dyrke i børnehaven eller i vindueskarmen. Ikke nok med, at den er super nem at dyrke, så smager den også fantastisk godt på mange retter såsom på smørrebrød og æggeretter, i dressinger og i saucer. Karse er en af de mange arter i familien mikrogrønt. Krydderurten stammer fra Mellemøsten, Tyrkiet, Iran og Irak, hvor den siden oldtiden er blevet dyrket.

 Karse

Kvan

Kvan er en krydderurt, der tilhører familien Apiaceae, bedre kendt som selleri, gulerod og persille familien. Den kan vokse op til ca. 180 cm. Roden er tyk og forgrenede med flere små finrødder. Bladene er grønne og består af tre dele. Hver del producerer tre savtakket og fligede foldere. Blomsterne er gule med et strejf af grøn. Den blomstrer fra juli til august. Man kan bruge alle dele af planten. På Grønland spiser man friske kvanblade, som vi spiser bladselleri. Roden kan renses og koges og serveres som pastinak. Med kvanblade og roden kan man lave snaps, som er rigtig populær på Grønland. Bladene kan også bruges til urtete. Stænglerne kan kandiseres og smager nærmest som sukat. Frø og stængler kan også koges med i marmelade, fx sammen med rabarber og stikkelsbær.

 Kvan på en mark

Kørvel

Kørvel har du sikkert set i din have eller rundt omkring. Krydderurten vokser nemlig vildt, og formerer sig. Nogle betegner den som ukrudt, imens andre dyrker den. Krydderurten smager af anis eller lakrids og den bruges til fisk, i supper, til sovse, i marinader og som grønt drys. Kørvel har en sød og aromatisk smag. Smagen forsvinder hurtigt ved kogning. Kørvel er meget udbredt i syd-, øst- og Nordafrika, mellemøsten, Kaukasus, Central og Østasien samt Europa.

 Kørvel i naturen

Laurbær

Laurbær er en stedsegrøn busk eller et træ. Bladene er blanke grønne og tykke. Laurbær vokser varmere steder (8° og derover) og kan ikke overleve koldere steder, derfor har mange laurbær indenfor. Laurbærblade bruger mange som krydderi i kød- og fiskeretter. Bladene kan anvendes både tørrede og friske. De bliver normalt kogt med i retten, men tages op før retten serveres.

 Laurbær busk

Løvstikke

Løvstikke er et medlem af skærmplante-familien og den stammer oprindeligt fra Middelhavslandende, hvor den senere blev bragt til de nordeuropæiske lande af romerne. Stilkene og bladene bruges til te, som en grøntsag og som krydderi i diverse retter (mest i kødretter). Løvstikke minder meget om selleri, den dufter af selleri og smager af selleri, porre, persillerod og timian.

Løvstikke i haven 

Malurt

Malurt er hjemmehørende i de tempererede klimazoner i Europa, Nordafrika og Vestasien. I øjeblikket dyrkes krydderurten i mange dele af verden. Malurt er en flerårig busk-lignende plante af slægten Kurvblomstfamilien. Malurtens stængler er dækket med fine sarte hår. Bladene er grønne med en strejf af grå og om sommeren blomstrer en smuk gul blomst forenden af krydderurten. Malurter kan vokse op til en og en halv meter i højden. Selvom malurt betegnes som en krydderurt, så bruger vi den ikke i madlavningen, da smagen er besk og bitter. Malurt har været i dyrkning i de tidligste køkkenhaver, da dens stærke duft har kunnet holde utøj væk fra sartere køkkenurter som f.eks. kål, men malurten har også været brugt i huset som mølurt.

 Malurt i naturen

Merian

Merian, også kaldt søde Merian, er en flerårig krydderurt i mynte familien. Merian er især kendt for dens smag, som egner sig til pølser, kød, fjerkræ, fisk, gryderetter, æg, grøntsager og salater. Merian er hjemmehørende i middelhavsområdet og vestasien, da den ikke kan tåle kulde. Mange tror, at oregano og merian er det samme, fordi de ligner hinanden på en prik. Der er dog forskel, selvom de tilhører den samme familie.

 Merian i haven

Ramsløg

Du har nok set ramsløg før, da den breder sig voldsomt og er i mange danske skovbunde. Ramsløg er en flerårig urt. Stænglen er trekantet og hårløs. Den bærer to-tre langstilkede blade. Bladene er smalt elliptiske og buenervet med hel rand. Oversiden er græsgrøn, mens undersiden er lidt lysere. Mange bruger ramsløg i køkkenet, fordi de kan bruges til mange retter i køkkenet. Bladene eller hele planter kan dampes og spises som tilbehør, de kan snittes og bruges i wokretter, unge friske skud kan bruges i salater, de kan hakkes fint og f.eks. blandes i en sellerikartoffelmos, og man kan bruge bladene som et fint krydderi.

 Ramsløg i skovbunden

Skovsyre

Skovsyre er en flerårig krydderurt, som vokser i mange skove. Den ligner kløverblade, derfor bliver den også kaldt for surkløver. Skovsyre har tynde, spredthårede bladstilke som er opstigende. Bladet er trekoblet med hjerteformede småblade, sådan at det overfladisk ligner et kløverblad. Småbladene har en lysegrøn overside og en blålig til grågrøn underside. Skovsyre er spiselig og smager friskt og syrligt, og det frister til at bruge hele planter til såvel salater som anden madlavning, men det er vigtigt at huske på, at planten indeholder oxalsyre, som er giftigt i større mængder.

 Sovsyre i skovbunden

Vanilje 

Vanilje bruger næsten alle til desserter, og det er der en god grund til. Krydderurten har en fantastisk sødlig, aromatisk smag og duft, som næsten alle elsker. Vanilje tilhører orkidéfamilien og stammer fra Sydamerika og Mexico. I dag dyrkes vanilje i Madagaskar, Tahiti, Fransk Polynesien, Indonesien, Mexico og i flere afrikanske lande. Vanilje bruges især til kager, is, konfekt og desserter. Kokke er begyndt at eksperimentere med vanilje til kylling, fisk og skaldyr samt salatdressinger og saucer.

Vanilje til madlavningenSkriv en kommentar

Bemærk venligst, at kommentarer skal godkendes, inden de offentliggøres