Peber - den mest anvendte frugt i verden

Peber

Peber er en fællesbetegnelse for krydderier med skarp, brændende og aromatisk smag. Der findes også mange forskellige peberarter som fx. Chilipeber, Citronpeber, Grøn peber, Rosé peber, Allehånde, Hvid peber og naturligvis favoritten, sort peber. Peberplanter dyrkes som kulturplanter i en lang række af lande med tropisk og subtropisk klima. 80 % af produktionen i verden dyrkes i Asien, Vietnam, Indonesien og Indien som de vigtigste producenter; andre vigtige producentlande er Brasilien og Kina. 

Peber i kværn

 

Oprindelse

Peber kom allerede i middelalderen til at spille en kæmpe rolle i den interkontinentale handel, især fra Asien til Europa. I begyndelsen af 2000 er krydderipeber fortsat en vigtig eksportvare for enkelte ulande, heriblandt Madagaskar, og det eksporteres i øvrigt fra de fleste producentlande til markederne i i-landene.

Peber i skål

 

Anvendelse

Af hensyn til madens udseende anvendes sort peber mest i mørke retter. Grønne peberkorn er velegnede til fedt kød, som fx and og til smør- og flødesaucer. Hvide peberkorn anvendes i lyse retter og i marinader, hvor man ikke ønsker, at peberet skal ses som ”sorte prikker” i maden.

Forskellige krydderurter b.la. peber

 Skriv en kommentar

Bemærk venligst, at kommentarer skal godkendes, inden de offentliggøres