Dild - den aromatiske krydderurt

Smag og aroma

Dild har en meget mild, frisk og varm smag. Duften af dild er meget svag, men meget frisk. Dild bladene har en dejlig aroma.

Dild i haven

Dyrkning

Dild er vanskeligt at dyrke. Man kan dog godt lykkedes med at dyrke dild i foråret og efteråret, hvor klimaet er køligere, og den ikke går i blomst. Ved spiringen, er det er vigtigt, at du holder jorden fugtig fra såning til fremspiring. Dæk to lag fiberdug over og vand gennem det, så er der ikke problemer med, at jorden danner skorpe. Heller ikke selv om der kommer kraftig regn. Så er der det helt uforudsigelige, at dild nogen gange bare ikke vil spire i et bed. Det er en god ide at så steder, hvor der ikke har vokset dild for nylig. Så gerne flere steder i stedet for mange meter række et sted. Dild kan vokse som mellemafgrøde, fx. mellem nyplantede jordbærrækker, hvor man lige har gravet et par toppe kartofler op, eller hevet en meter gulerødder op. Jeg har tit sået dild i bedet, hvor jeg trækker gulerødder op. Så bliver der sået jævnligt. Dild kan dyrkes i rækker, klynger, potter osv. Dild kan ikke lide omplantning, derfor skal du helst plukke det direkte fra jorden. Det er vigtigt, at du tynder planterne ud til en planteafstand på min. 10 cm for at få en stor flot dildplante. Tynd evt. til 5 cm i første omgang og høst så hver anden plante

Dild i regnvejr

Historie

Dild blev brugt af de gamle grækere og romere og er blevet nævnt i St. Matthews evangelium. Det blev også brugt i Dynastiske Egypten som aroma og af grækerne og romerne som medicin. I middelalderen, blev dild almindeligt anvendt som en kulinarisk urt, som en bejdsning krydderi. I det 10 århundrede blev det anbefalet, at man dyrkede dild i hver husstand, fordi det kunne hindre hekse og modvirke deres fortryllelse.

Dild og bier

Dild pesto opskrift

Det skal du bruge:

1 bundt dild

50 g. revet parmesan

1 fed hvidløg

1 dl. Olivenolie

1 dl. Salt

1 dl. Peber

Sådan gør du:

Klip enden af dild bunden, så du ikke får de grove stilke. Miks alt sammen med en blender eller en blenderstav. Smag det nu til.

Nu har du din egen hjemmelavede dild pesto!

Dild pesto

Vild du dyrke dit eget dild? Så køb din dild 3-pak her.Skriv en kommentar

Bemærk venligst, at kommentarer skal godkendes, inden de offentliggøres