Rosmarin - krydderurten der kan bruges til næsten alle retter!

Rosmarin

Krydderurten, som ligner et juletræ, rosmarin er formentligt en af de mest elskede urter. Hvad har mennesker ikke lavet med rosmarin? Man bruger krydderurten til bla. Is, limonade, kød, fisk, supper, salater, grøntsager... listen fortsætter. Rosmarin er i næsten alle Danskeres køkkener og det er der en grund til. Den kraftige, lidt bitre smag, der minder om timian og lavendel er helt fantastisk.

Billede af rosmarin med en flot blomst på

Udseende

Rosmarin har smalle blade, der minder om et juletræ. (Nålene) er mørkegrønne og blomsterne, der kommer frem i bladhjørnerne, er som regel lyseblå, den kan også være mørkeblå afhængig af varianten. Planten bliver normalt ca. 20-30 cm høj, men der er forskel på højden, da der er forskellige varianter. 

 

Blomsten på rosmarin

Smag

Rosmarin har en super god smag, som minder om timian og lavendel. Man skal passe på ikke at putte alt for meget rosmarin i sin mad, den for meget af den kan ødelægge smagen og gøre det alt for bittert. Det er bladene, der anvendes som krydderurt i maden. Finthakkede friske rosmarinblade eller tørrede, knuste rosmarinblade kan blandes i brød fx i salatdressinger, Foccacia, eller i kryddersmør til fx bagekartofler.

 

Rosmarin i køkkenet

Rosmarin forebygger sygdomme 

Forskning har vist, at duften af rosmarin kan forbedre ældre menneskers hukommelse. En anden undersøgelse viser, at rosmarin æterisk olie kan forebygge og behandle Alzheimers sygdom. Så spis lidt mere rosmarin! 

 

Rosmarin i naturen

Anvendelse

Rosmarin anvendes oftest til foccacia-brød, vildt, lam og fede kød- og fiskeretter. Man lægger ofte en hel rosmarin gren ned i retter, som skal koge. Krydderurten er meget brugt i middelhavskøkkenet. 

 

Rosmarin til madlavningen

Oprindelse 

Rosmarin stammer oprindeligt fra Middelhavslandene, hvor den vokser vildt. Buskene her kan blive helt op til 2 meter høje. Oversat til dansk betyder Rosmarin "havets dug".

 

Rosmarin, som vokser vildt i naturen

Dyrkning

Rosmarin tåler ikke frost og skal derfor holdes indenfor, hvis du vil dyrke krydderurten om vinteren. De bedste forhodl for dyrkning af rosmarin er, er sol (minimum seks timer om dagen) og den skal holdes fugtig. Det bedste er at købe en plante, da rosmarinfrø er længe om at spire og vokse.

 

Rosmarin bruges til madlavningen

Rosmarin pesto 

Ingredienser (for 2-3 personer):

8 gram friske rosmarin nåle

40 gram friske basilikum blade (2 hænder fulde)

20 gram persille (1 håndfuld)

20 gram pinjekerner (2 spsk.)

6-7 spsk. olivenolie (ca. 60 ml)

1 fed hvidløg

Salt (smag til)

Peber (smag til)

Sådan gør du:

Pluk rosmarin nåle og hak dem fint. Skær en fed hvidløg i små stykker. Hak basilikumblade og persille. Svits pinjekernerne på en stegepande uden ekstra fedt, så de bliver gyldne.

Bland hvidløget, rosmarinen og pinjekernerne sammen med de første 3 spsk. olivenolie og blend det sammen. Hæld gradvist persille og basilikum i blenderen, og tilsæt gradvist olivenolie indtil pestoen får en god konsistens. Smag den nu til med salt og peber.

Nu har du din helt egen lækre pesto! Nyd den til pastaen eller andre retter.

 

Rosmarin pesto - nem og lækker opskrift

Vil du dyrke dit eget rosmarin? Så køb din rosmarin 3-pak her.Skriv en kommentar

Bemærk venligst, at kommentarer skal godkendes, inden de offentliggøres