Salvie

Salvie

Har du nogensinde hørt om salvie? Hvis ikke, så er det helt i orden. Krydderurten salvie bliver ofte kaldt den oversete krydderurt. Dette er ærveligt, da den er både er nem at dyrke, er smuk og smager super godt!

 Salvie i haven

Udseende

Salvie har grønne/rødlige blade med små dun på. Den grønne/røde farve giver en rigtig flot farve. Der findes også sorter med rødlige blade. Salvie bladet er aflangt og har spidser i hver ende. Den er vintergrøn og giver derfor lidt liv i staudebedet i ydersæsonerne. Om sommeren blomstrer salvien med flotte blå-violette blomster.

Blomst på salvie 

Smag og duft

Salvie har en meget kraftig smag og duft. Dens smag er krydret, let parfumeret, snerpende og gennemtrængende.

 Salvie i køkkenet

Historie

Salvie stammer fra Middelhavslandene, hvor den voksede vildt. Den blev dengang brugt, som et lægemiddel. Det latinske ord for salvie er salvare, der betyder at helbrede. Salvie bliver også kaldt lægesalvie, da den blev brugt til at helbrede.

 Salvie i naturen

Dyrkning

Mange mennesker har allerede salvie i deres haver, fordi salvie formerer sig ved frø, stiklinger og aflægning. Den dyrkes bedst på let, veldrænet jord. Den vil gerne have både gødning og vand, men ikke i overdrevne mængder. Store planter kan deles om foråret. Skæres tilbage om foråret (ikke om efteråret), så den ikke bliver for ranglet. Den dør som regel en vinter, når den er ca. 4-5 år gammel. Flytter man den hvert tredje år forlænges levetiden.

 Salvie i haven

Salvie pesto

Ingredienser

35 g salvieblade

3 fed hvidløg

30 g parmesan

25 g svitsede pinjekerner

Ca. 2 1/2 dl. Olivenolie

Saften fra en halv citron

Skrald 1 økologisk citron

Salt

Sådan gør du

Blend det hele i en blender. Nu har du en grøn cremet pesto. Dæk overfladen med olivenolie, da den holder sig bedre frisk.

Super nem og lækker salvie pesto

Vil du dyrke dit eget salvie? Så køb din salvie 3-pak her.Skriv en kommentar

Bemærk venligst, at kommentarer skal godkendes, inden de offentliggøres