Sådan lykkes du med din have på altanen

Hvordan lykkes man egentligt med sin have på altanen?

Der findes tusindevis af altaner. Store, små, bredde og smalle. Men næsten ligegyldigt hvor stor din altan er, kan du lave en have ud af den. Folk siger at det kræver tid, og masser af overskud, men så svært behøves det slet ikke at være. Med denne guide kan du nemt finde ud af b.la. hvordan din altan skal se ud, og hvilke planter osv. der skal på den.

 

Havealtan

 

Hvordan vil du bruge din altan?

Man kan bruge sin altan til mange ting, men har du nogensinde tænkt at have en have på den? Eftersom du har klikket her, regner jeg vel med at du måske har tænkt over det, men alligevel. Allerførst skal du selvfølgeligt overveje hvad du vil have på din altan. Er det nogle specielle farver du vil have? Vil du have brug for meget eller lidt plads? Er der en bestemt stil du går efter? Vil du have blomster? - i så fald skal du helst vælge nogle, som holder den største del af året, da det ikke er nemt at skifte ud, når det står på altanen. 

 

Blomster på havealtanen

 

Hvordan skal din altan se ud?

Udseendet på din altan, er fuldstændigt din beslutning, men vi har dog nogle ideer til, hvad du kan bruge af træsorter, blomster osv.

Du kan b.la. blande en helt del forskellige træsorter, sætte dem sammen så de evt. krøller sammen. Du kan samtidigt sammensætte træsorterne med b.la. klatrende planter, stauder og buske. Nu tænker du nok.... Træer på altanen? Og ja, der findes tusindevis af såkalde "dværg-sorter" af fx. træer. Disse sorter bliver ikke nær så stor som den normale sort, og gror heller ikke så hurtigt. 

Hvis du gerne vil have krukker på din altan, skal du være sikker på, at det først og fremmest stemmer overens med hvad du vil have, men også tjekke ekstra, om de krukker du køber, er af god kvalitet, så du ikke ender med at der kommer revner el. lign. i dem. De skal b.la. være "frost-resistant" for at de kan stå om vinteren. Er de ikke dette, så vil der straks komme revner på ved frostgrader. Det er også vigtigt at dine krukker har god dræning, og har ordentlige huller i bunden, så du kan sikre dig, at vandet nemt kan rende igennem dem. 

Du kan også vælge noget helt tredje, og gå efter at dyrke dine planter i højbede. De er super smarte og super nemme at håndtere. Du kan b.la. placere dem på stakittet på din altan el. andre steder - hvor end det passer dig. 

 

Super stor haveplant

 

Vanding, pleje og gødning

Det allervigtigste på din have-altan er at vande, pleje og gøde dine planter så ofte som muligt. Hvis du ikke gør det, kan det ende ud i at dine planter simpelthen visner og dør. Du skal dog være meget påpasselig med din vanding, da for meget vand også kan få planten til at visne. Det bedste valg til din altan - af jord, er nok plantejord. Det indeholder naturlig gødning som naturligvis er sundt for dine planter. Du er simpelthen nød til at vande - året rundt! Hvis du ikke gør dette, vil din altandrøm fuldstændigt gå til spilde. Omplantning behøver du heller ikke at gøre hvert år, da mange af de planter og træer der ovenover er nævnt, holder rigtigt længe og visner ikke let. 

 

Gatneri på altanen

 

Nød du dette blogopslag? Så glem ikke at læse vores "Sådan lykkes du med din have indendørs" som du kan læse d. 05-04. Skriv en kommentar

Bemærk venligst, at kommentarer skal godkendes, inden de offentliggøres