Top 10 spiselige blomster

Stedmoder

Den spiselige, flotte og lækre stedmoderblomst er det perfekte valg til haven. Planten kan blive op til 25 cm. høj og stænglen er ofte forgrenet. De flotte hvide/lilla/lyseblå/gule blomsterblade udgår fra de øvre bladhjørner. Stedmoderblomsten vokser bedst i sandet jord, derfor vokser den især i vestjyske klitter. Blomsten bruger mange i salater, da den giver en fantastisk flot farve. Man bruger den også til pynt på diverse madretter. Den har dog ikke den mest dominerende smag, derfor spiser man udseendet!

 Stedmoder i haven

Tallerkensmækker

Med dens flotte intense rød/orange farve er den en af de flotteste blomster man kan have i haven. Udover dens flotte blomst, så smager den også rigtigt godt i mange retter, da den smager af karse og har en god bitter smag. Den er også kendt som blomsterkarse pga. dens smag. På planten kan både bladene og blomsten spises og mange bruger planten i salaten eller på kolde frokostretter.

 Tallerkensmækker i haven

Duftgeranium

En af plantens styrker er i navnet, nemlig dens fantastiske duft. Planten kan dufte af både rose, citron, pebermynte, balsam, muskat, æble mm. Det er ikke kun duften, som dominerer hos duftgeranium, men også de små blomster i afdæmpede farver, som skiller sig ud i både farve og størrelse. Blomsten bruges i bla. salat, sauce, smør, desserter, is, kager m.m.

 Duftgeranium i haven

Morgenfrue

Planten morgenfrue bliver man glad af. Dens flotte uhæmmede farvepragt og deres villighed til at så sig overalt er helt utrolig. Dens blomster kan være enkle og meget rent orange eller stort set alle de varme farver, man kan tænke sig. Ikke nok med, at den er den smukkeste sommerblomst, så smager den også dejligt. Bladene kan bruges i salater og stuvninger. Blomsterne kan bruges til næsten hvad som helst, både friske og tørrede. De bruges til at give farve i bl.a. ris og fiskeretter.

 Morgenfrue i haven

Hyldeblomst

Alle kender nok hyldeblomstsaft, og det er nok også det, hyldeblomst er kendt for. Mange har hyldeblomst i haven og laver deres eget hyldeblomstsaft, af den velsmagende saft. Du kan også finde hyldeblomst vildt i Danmark, såsom arterne Druehyld, Staudehyld/Sommerhyld og Almindelig Hyld. Hyldeblomstbusken kan blive op til 8 meter, den er hjemmehørende i Danmark og hyldeblomstbusken er en af de buske vi elsker mest.

 Hyldeblomstbusk i haven 

Lavendel

Lavandula, eller bedre kendt som Lavendel, er en slægt med 39 arter i et område, der strækker sig fra Kap Verde og de Kanariske øer, Middelhavsområdet, Østafrika og Mellemøsten til det sydøstlige Indien. Lavendel er stedsegrønne eller vintergrønne buske eller halvbuske med kompakt vækstform og tæt behårede blade. Blomsterne er samlet i endestillede, akslignende stande, hvor de enkelte blomster er énsymmetriske med blå til violette kronblade.

 Lavendel i haven

Solsikke

Solsikke er en af de mest kendte blomster i Danmark. Rigtig mange dyrker blomsten i haven, og bruger blomsten til at lave solsikkefrø og solsikkeolie. Planten kan blive op til 3 meter høj og blomsterne er gule og brune og meget store. 

Solsikke i haven

Kamille

Når du hører ordet kamille, tænker du sikkert på kamillete. Men nej, kamille kan ikke kun bruges til kamillete, den har også mange andre egenskaber. Kamille har mange medicinske egenskaber, den er fx: betændelseshæmmende, krampeløsende og den har en let smertestillende effekt. Udover dens medicinske egenskaber, så er den også utroligt smuk. Mange har den i haven, hvor den vokser vildt.

 Kamille i haven

Salvie

Har du nogensinde hørt om salvie? Hvis ikke, så er det helt i orden. Krydderurten salvie bliver ofte kaldt den oversete krydderurt. Dette er synd, da den er både er nem at dyrke, er smuk og smager super godt! Salvie har grønne/rødlige blade med små dun på. Den grønne/røde farve giver en rigtig flot farve. Der findes også sorter med rødlige blade. Salvie bladet er aflangt og har spidser i hver ende. Den er vintergrøn og giver derfor lidt liv i staudebedet i ydersæsonerne. Om sommeren blomstrer salvien med flotte blåviolette blomster.

 Salvie i haven

Dild

Dild har en meget mild, frisk og varm smag. Duften af dild er meget svag, men meget frisk. Dild bladene har en dejlig aroma. Krydderurten blev brugt af de gamle grækere og romere og er blevet nævnt i St. Matthews evangelium. Det blev også brugt i Dynastiske Egypten som aroma og af grækerne og romerne som medicin. I middelalderen, blev dild almindeligt anvendt som en kulinarisk urt. I det 10. århundrede blev det anbefalet, at man dyrkede dild i hver husstand, fordi det kunne hindre hekse og modvirke deres fortryllelse.

Dild i havenSkriv en kommentar

Bemærk venligst, at kommentarer skal godkendes, inden de offentliggøres